Situació i descripció

Navata és un poble pertany de ple a la comarca de l'Alt Empordà, de la qual pràcticament constitueix el límit occidental , situat a prop de les terres de la Garrotxa ja que més enllà, seguint la carrretera de Figueres a Olot, només queda el municipi de Cabanelles que ve a ser el punt de transició entre la Garrotxa i l'Empordà.El terreny ja no és gaire planer, però hi ha grans camps de cereals, oliveres i pinedes... La muntanya del Mont queda força a prop i s'admira des de tot el terme municipal.

El nucli urbà es troba al bell mig d'una plana lleugerament ondulada, adosada a unes muntanyes que s'eleven per la banda nord i li donen l'aspecte de terrassa orientada al mar. La seva altitud és de 145 metres sobre el nivell del mar.

El terme municipal afronta al nord Lladó , Cistella i Vilanant, a l'est Avinyonet de Puigventós, Ordis i Pontós , i al sud Vilademuls i el riu Fluvià , i a l'oest amb Cabanelles i Lladó.

Situació

La vila de Navata és un important nus de comunicacions vers diferents indrets de la comarca. Passa per un vial la carretera n-260 de Besalú a Roses, distant 10km de Figueres i uns 13km de Besalú. I de Navata també en surt la carretera local que va a Lladó, a 4,5Km.

Anat en direcció a Besalú, a la ratlla de Cabanelles i a l'indret anomenat Hostal de'n Vilar, en surt la carretera local que condueix a Sant Martí Seserres que està a 7km del santuari de la Mare de Déu del Mont . I del mateix indret de l'hostal de'n Vilar arrenca la carretera que per Crespià i Esponellà porta a Banyoles, de la qual Navata es troba a 18km.

A poc més d'un quilòmetre ,en direcció a Figueres es troba la carretera que per Ordis i Borrassà s'uneix a la N-II de Madrid a França, i seguint aquesta carretera trobarem Girona a 41Km. Per un camí veïnal des del interior del poble, s'uneix Navata amb Canelles.

Distàncies quilomètriques des de Navata fins a:

Població Distància
Bàscara 19 Km
Besalú 13 Km
Figueres 11 Km
Girona 41 Km
Tarrgona 295,6 Km
Lleida 235 Km
Barcelona 142 Km

Demografia

Segons dades històriques, el municipi de Navata l’any 1718 tenia 375 habitants que passaren a ser 898l'any 1860. L'any 1900 en tenia 819 i la població anà minvant: 755 (l'any 1950), 663 (l'any 1991). A principis del segle XXI torna a créixer i arriba als 793 (any 2003). Actualment la població de Navata supera els mil habitants i s’espera que continuï en augment degut, principalment, a l’augment del nombre d’habitatges del municipi.

Fa uns anys (1989-90), en uns terrenys propers al Poble, s'hi construí un camp de golf (anomenat Torremirona), amb hotel, restaurants i urbanitzacions. Molta gent que treballa en els serveis del camp de golf és de Navata. En el poble, i repartits pel terme hi ha alguns restaurants que també donen feina. El fet que Figueres quedi a prop, també afavoreix que hi hagi veïns que treballin a la ciutat i visquin en el poble.

Al municipi existeixen, també, varies empreses i establiments, alguns de tradició familiar i altres de recent constitució: alimentació, construcció, artesania, immobiliària,...

Close